Preventiemedewerkers

voor mijzelf: Roofbouwtest

Roofbouw test

Beschrijving
Roofbouw...dat is niks voor jou. Jij werkt hard en hebt hart voor je werk. Je laat je de kop niet gek maken. Maar zorg je ook dat je regelmatig je rust pakt? Dat je op tijd herstelt? Want roofbouw is niet iets van watjes, roofbouw zit niet tussen je oren. Je pleegt roofbouw als je meer energie uitgeeft dan opneemt. Dan ga je jezelf uitputten. Het is uiteindelijk een puur lichamelijke kwestie. Kort door de bocht gezegd: roofbouw is een hardware- en géén software probleem. Loop jij risico? 

Tips 
Wat kun je zelf doen?

  • Voorkomen is beter dan roofbouwen. Het begint dus met te zorgen dat je niet in 'het rood' belandt. En dat betekent: goed naar jezelf luisteren en kijken. Eerst bijtanken vóór je er weer tegenaan gaat. Zorg dat je tijd neemt voor herstel. Zorg dat je goed in je werk zit. Zorg voor een goede organisatie van je werk. Zorg dat energievreters je niet leegzuigen.
  • Pik signalen op. Hou je eigen lichaam in de gaten, pik signalen op. Moe? Pak dan rust. Een goed begin van de dag doet wonderen, gebruik alle tijd om rustig te starten. Neem tijdens de dag een pitstop. Ga vooral niet haasten en jakkeren, dit zet je onnodig onder druk en kost veel energie. En: neem je werk niet mee naar je vrije tijd.
  • Stel prioriteiten. Krijg je extra werk op je bord, zorg dan dat er wat anders af gaat. Stel samen met je chef prioriteiten, zeker als een collega uitvalt. Meerdere dingen tegelijk doen is ook af te raden. Je focussen op één zaak is veel makkelijker en prettiger. En: maak van je hart geen moordkuil, doorzeurende irritaties en conflicten vreten energie.
  • En blijf lachen. Doe iedere dag iets leuks, voor jezelf en voor anderen. Klinkt raar, maar je zult je er beter door voelen. Blijf lachen en genieten; dat is het beste tegengif tegen stress. Denk aan lichaamsbeweging. Elke dag een wandeling na het werk. 

Wat kunnen anderen doen?

Voorkomen is regelmatig jezelf laten controleren. Dat kun je laten doen tijdens het PMO en tijdens het Arbospreekuur. Stel het onderwerp aan de orde tijdens werkoverleg of functioneringsgesprek.
Misschien denk je los van de belasting al eens over een andere baan. Ook daarvoor bieden CAO-partijen in de bouw je deskundig advies.

Zie brochure Roofbouw niks voor jou

Bron: website www.roofbouwniksvoorjou.nl (niet meer beschikbaar)

 

Deze oplossing is ingedeeld in: