Preventiemedewerkers

voor mijn team: Werkplek aanpassen

Werkplek aanpassen 

Beschrijving
Je werkplek kan bijdragen tot het verminderen van werkdruk. Een voor de hand liggend feit, dat echter snel over het hoofd gezien wordt.

Effect
Aanpassingen van de werkplek of werkruimten kunnen bijdragen aan vermindering van de werkdruk.

Tips
Wat kun je doen? Een niet uitputtende opsomming van verbeteringen die je als werknemer zelf, of met een beetje hulp, kunt doorvoeren:

  • Opgeruimde kasten: Ruim de kasten op en zet geen spullen bovenop of naast de kast op de vloer. Zorg in de kast voor een helder archiveringssysteem waardoor je spullen snel kunt vinden.
  • Clean desk:  Ruim aan het einde van de werkdag als laatste altijd je bureau op, zodat je de volgende dag aan een leeg bureau je werk weer kunt oppakken.
  • Prettige werkomgeving: Algemeen geldt dat werken in een opgeruimde én vrolijke werkomgeving meer voldoening en minder stress geeft. Zo blijkt uit onderzoek dat planten de luchtkwaliteit verbeteren en werkstress verminderen. Ook een prettige aankleding door schilderijen en dergelijke kan bijdragen aan een prettige werkomgeving. Houd je werkplek zo schoon mogelijk.
  • Gezond binnenklimaat: Zorg voor een gezond en prettig binnenklimaat. Als de temperatuur te hoog of te laag is of de luchtkwaliteit onvoldoende, dan gaan de meeste mensen ergens in hun lijf verkrampen, wat weer tot bijvoorbeeld hoofdpijn kan leiden. Onthoud dat het nooit zo is dat iedereen tevreden is met het binnenklimaat. Vaak wordt een percentage van 70% tevreden werknemers aangehouden. Je zult met elkaar moeten zoeken naar een optimale situatie. Dat kan bijvoorbeeld ook betekenen dat je je kleding aanpast als je het nog koud hebt, terwijl anderen de temperatuur prettig vinden. Neem bij problemen met het klimaat contact op met je leidinggevende of de preventiemedewerker. Je kunt ook met vragen of medische klachten terecht bij de bedrijfsarts, die bovendien toegang heeft tot specialistische arbodeskundigen.

Links / aan de slag

-

Bron: Arbocatalogus vaste medewerkers uitzendbranche

Deze oplossing is ingedeeld in: