Preventiemedewerkers

voor mijzelf: Werkplezier vergroten voor leidinggevende

Werkplezier vergroten

Beschrijving
Mag werken ook leuk zijn? En kun je het leuker maken? Sommige dingen in het werk kosten energie en andere dingen leveren juist energie op. De balans tussen energiegevers en energievreters bepaalt of werknemers werkplezier ervaren. Werkdruk verminderen kan door energievreters te verminderen, maar ook door energiegevers toe te voegen. Deze oplossing beschrijft hoe energiegevers toe te voegen zijn, zodat er meer werkplezier ontstaat. Doel is om deze factoren te vergroten, er iets extra’s aan toe te voegen en te waarderen wat er is.

Effect
Meer aandacht besteden aan energiegevers zorgt ervoor dat werknemers meer werkplezier ervaren. Als werknemers meer plezier hebben, kunnen ze beter omgaan met situaties waarin de werkdruk oploopt. Energiegevers zijn zo een buffer voor energievreters. Onderzoek toont verder aan dat energiegevers een voorwaarde zijn voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
Werknemers die werkplezier ervaren, zijn productiever en verzuimen minder dan werknemers die ongezonde werkdruk ervaren. Ook hebben ze minder behoefte om naar een andere werkgever te gaan.

Tips

  • Lukt het om aandacht te geven aan wat er goed gaat? Wie welgemeende complimenten uitdeelt en benoemt wat er goed gaat, stimuleert energiegevers bij werknemers.
  • Een coachende stijl van leidinggeven vergroot enorm de kans dat werknemers energiegevers ervaren.

Links / aan de slag

  • Werkplezier vergroten kost weinig: ‘het budget voor complimenten is nooit op’. Het vraagt wel aandacht en een beetje tijd. Is het eenmaal een gewoonte, dan gaat het verder vanzelf.
  • Meer energiegevers toevoegen kan beter gaan als collega’s of een team hier tijd voor inruimen. Lezen over werkplezier kan helpen om meer werkplezier te krijgen, maar toch blijft werkplezier vooral een kwestie van ‘doen’.

Bron: Arbocatalogus vaste medewerkers uitzendbranche

Deze oplossing is ingedeeld in: