Preventiemedewerkers

voor mijzelf: Gezond roosteren

Gezond Roosteren 

Beschrijving

De dagen en uren die werknemers werken hebben invloed op hun gezondheid. 's Nachts werken, of 's ochtends heel vroeg beginnen, kan bijvoorbeeld negatieve gevolgen voor het bioritme, kwaliteit van slaap en de gezondheid hebben. Met gezonde roosters kunnen medewerkers goed uitrusten tussen hun diensten. En dat is belangrijk om hen gezond te houden.

Effect
Voorspelbare roosters, die lang van te voren bekend zijn en waarin voldoende tijd zit om uit te rusten, bieden medewerkers goede kansen om hun werk en privé-leven op elkaar af te stemmen. Zo kunnen medewerkers beter ontspannen, herstellen en gezond blijven.

Tips

 • Zie het roosteren als grote puzzel. Zowel het bedrijfsproces als de medewerkers hebben wensen en grenzen. Door goed te puzzelen kunnen voor beide partijen optimale roosters ontstaan. Eén dagdienst, met voor iedereen dezelfde aanvangstijd en eindtijd, en allemaal fulltime contracten is de makkelijkste puzzel. Maar het hoeft niet het beste resultaat te geven. Wellicht zijn er drukke periodes, waarin je graag meer medewerkers aan de slag hebt. Of wil je de machines op meer tijden in gebruik nemen.
 • Uiteraard vormt het bedrijfsproces bij het roosteren een belangrijk uitgangspunt. Maar ook het spreekwoord ‘wie wat voor een ander doet, goed ontmoet’ is van toepassing. Bedrijven die goed zijn voor hun medewerkers, kunnen in moeilijke tijden ook op ze rekenen.
 • Naar werken in ploegendiensten is veel onderzoek gedaan. Zo bleek bijvoorbeeld dat het bio-ritme meer moeite heeft om na een late dienst naar een vroege dienst te gaan, dan andersom, van vroeg naar laat.  Gezonde aanbevelingen voor roosters zijn:
  • Beperk waar mogelijk het aantal diensten tussen 20 en 6 uur.
  • Maak diensten niet te lang. Na 8 à 9 uur blijken medewerkers erg vermoeid te worden en minder goed te presteren.
  • Zijn er dag- en avond en/of nachtdiensten? Roteer ze dan voorwaarts, eerst dagdiensten, dan avonddiensten, dan nachtdiensten.
  • Maak de roosters ruim van te voren bekend. Geef parttimers waar mogelijk een vaste vrije dag.
  • Zorg dat er voldoende tijd voor herstel en slapen is. Geef zo mogelijk na een dienstenreeks van 5 à 6 dagen tenminste 2 dagen vrij voor herstel.
 • Je kunt op verschillende manieren aan wensen van medewerkers tegemoet komen. Bijvoorbeeld het ruilen van diensten toestaan, van te voren voorkeuren inventariseren of een intekenrooster ophangen en laten invullen.

Links / aan de slag

Meer informatie over ploegendienst vind je op Arbokennisnet.

Bron: Arbocatalogus Pluimvee